Vaření piva

V minipivovaru Groll se vaří pivo podle původní recepturytradičním způsobem, jak jej kdysi v 19. století vařil sládek Josef Groll, který je považován za otce tzv. plzeňského typu piva (známého pod označením pils).

První várku tento bavorský sládek uvařil v Plzni 5. října 1842. Můžeme se jen dohadovat, zda nové pivo bylo spíše dílem náhody vzešlým z odvážného experimentování mladého bavorského sládka, nebo šlo o promyšlený výsledek odvážné kombinace surovin a netradičního technologického postupu. Faktem ale zůstává, že podkvasené bavorské pivo z odlišných českých surovin - žateckého chmele, měkké plzeňské vody a světlejšího sladu připravovaného anglickou technologií v nové sladovně sklidilo hned napoprvé v plzeňských hostincích velkých úspěch.

Dominantami unikátního procesu výroby piva jsou v restauraci umístěné měděné varné kotle vsazené do kachlových kamen, ve kterých se pivo vaří. Raritou je i měděná pánev - neboli štok, v které se mladina odděluje od kalu. Vyčištěna se chladí v replice 160 let starého sprchového chladiče a odtud se stáčí do vodou chlazených kvasných dubových kádí, ve kterých mladé pivo týden kvasí.

Devět ležáckých vysmolených dubových sudů o objemu 450 l je další chloubou tohoto dnes již ojedinělého pivovaru. Zde pivo zraje jeden měsíc.

Výsledkem je Lotr 11° světlý ležák, Groll 12° světlý ležák Kapr 14° tmavý ležák, více informací o našich pivech. Celý proces výroby piva vede a řídí Ing. Miroslav Kapr. Pivo můžete ochutnat v útulné Grollově pivnici, v restauraci s výhledem na varny nebo ve venkovním posezení.

Galerie

Vaření piva

Celá galerie

Datum publikování: 14.8.2014

Smolení sudů

Celá galerie

Datum publikování: 13.8.2014

Kontakty

REZERVACE

RESTAURACE A UBYTOVÁNÍ

Tel: 602 596 161

pivovargrollplzen@gmail.com

Pivovar Groll
Truhlářská 10, Plzeň

Zobrazit na mapě

Kompletní kontakty

Jsme na Facebooku

Virtuální prohlídka naší restaurace

Do našeho týmu přijmeme

Kuchaře-kuchařku / Číšníka-servírku

Požadujeme vyučení v oboru nebo dlouholetou praxi

Nástup možný IHNED

V případě zájmu nás prosím kontaktujte

↑ nahoru